Klik - Po Europama

petak, 15.12.2017.

Do neke sljedeće destinacije

I prije četiristotinjak-kilometarskog povratka prema Zagrebu vrijedilo je prošvrljati uzduž dijela opustjelog Dunavskog kanala koji je inače, u ljetnim mjesecima toliko napučen "ljudima i događajima" da se "od tih drva ne vidi šuma".


Za one koji nisu čitali moje prethodne bečke putositnice samo malo objašnjenje - Dunavski kanal (s podzidima i mostovima) nekim je možebitno prešutnim sporazumom između bečkog "Magistrata" i supkulturnih društvenih skupina prepušten ovima potonjima na slobodno grafitersko i svako ino supkulturno izražavanje... u ime relativno čistog i "neatakiranog" Grada i njegovih fasada.


Inače se taj potez koristi kao ugodna, poprilično duga gradska šetnica i biciklistička staza, a ljeti (uz zabavišta na Dunavskom otoku) i kao mjesto najintenzivnijeg dnevnog i večernjeg života mlađarije (o čemu je također bilo riječi prije...).


Pričali su mi da se to područje prije tridesetak-četrdeset godina izbjegavalo u noćnim satima zbog "opskurnosti", međutim ne pamtim da se tamo posljednjih godina išta grubo "dešavalo".
Osim eventualno zavodljivog dima s obližnjeg javnog "roštilja za ekipu".


Cijeli pojas uz kanal kao i njegov podzid obiluje kojekakvim umjetničkim i kvazi-umjetničkim ura(d)cima, a koji se svake godine, koliko zapažam, i proširuju za koji novi detalj.


Grafiteri su ovdje "došli na svoje". Pa se i "poigravaju" vizualnim efektima gleda li im se grafit sa suprotne ili s ove obale kanala.


Ljeti ugostitelji ispod zida naspu pijesak, poslažu ligeštule kako bi privukli "ležerne goste" i kokteli se toče naveliko.
Je li ovaj ligeštul zaostao od prošle sezone ili je to već bio pokušaj ispitivanja tržišta, neću nikad doznati.


Zidne slikarije variraju od nadahnutih...


... do katastrofičnih: "I onda će nas Majčica Zemlja sve pojesti", uz spominjanje tsunamija, tornada, ptičje gripe i ostalog "arsenala"...


Jedan od grafita silno me podsjetio na uratke našeg majstora - Lonca... (i njegove (bivše) slične ribe u pothodniku zagrebačkog remetinečkog rotora), ali mislim da sam u ovom slučaju propustio podrobnije potražiti njegov "paraf"...


I... za kraj iz Beča, nešto naoko "completey different". Ali kako se taj divni "penthouse", krovni ostakljeni stan, nalazi upravo na suprotnoj obali (iznad) kanala, mogu si zamisliti neke ljetne noći u kojima društvance gore, uz rastvorene prozore, vedro nebo i žamor s kanala ispija svoja vinčeka poslije zajedničke večerice...
Živjeli!

[Beč - travanj 2010.]
Do neke sljedeće destinacije...

© • 15.12.2017. u 19:01 • Komentari (3) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com